Analitzem les propostes de protecció animal per a les eleccions a Parlament de Catalunya 14F

No saps a qui votar en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya? Si et preocupen els animals, et donem algunes pistes que potser t'ajuden a escollir. Aquest diumenge: pensa, vota, actua.

08 febrero 2021
Barcelona, España.

Des d’ AnimaNaturalis hem dut a terme una valoració animalista dels programes dels principals partits que, segons la majoria de les enquestes, trauran més escons al Parlament de Catalunya a les eleccions de l'14 de febrer. Et podem avançar que En Comú Podem, la CUP i ERC són els que més bona nota obtenen. PSC i Ciutadans estan ampliant el seu espectre i discurs a favor de la protecció dels animals, i PdCat és el partit que major nombre de suspensos recullen en la defensa dels animals. JuntsxCat és el que més incerteses deixa en el seu programa, encara que alguns punts sonen interessants. Només un partit s'ha compromès a promoure i fomentar la pràctica d'espectacles cruels amb animals, com els correbous. Si vols descobrir quin per no votar-lo, segueix llegint!

Una de les claus en aquestes eleccions és la baixa participació que es preveu. La meitat dels catalans no saben si anar a votar, així que aquesta vegada el vot animalista pot marcar la diferència entre un Govern més afí a la nostra causa i objectius, o per contra, un que miri als animals amb indiferència, o fins i tot desdeny.

Aquesta vegada, a causa de la pandèmia i les dificultats que aquesta ha comportat per sortir al carrer i moure’s d'un municipi a un altre, la recollida d'avals que el PACMA havia d’obtenir per poder-se presentar a les eleccions no ha estat suficient, de manera que no hi haurà opció de vot 100% animalista. No obstant això, ens reconforta comprovar que cada vegada són més els partits que inclouen un nombre creixent de propostes de protecció animal.
I un últim aclariment: per descomptat un programa electoral és paper mullat si no s'acompanya d'una trajectòria que demostri que les seves intencions són honestes i no una simple estratègia de màrqueting. La protecció dels animals és cada vegada més popular, per la qual cosa aparentar defensar-los es pot tornar una eina útil per a partits que simplement desitgen captar vots animalistes, però que després no es comprometen.

 


En Comú PodemEn Comú Podem

Compten amb un apartat específic titulat "Defensa i protecció dels animals", i és el programa en què s'esmenta més vegades la paraula "animal" o "animals". Concretament 65 vegades. Per això s'ha guanyat el lloc número 1 en aquesta llista.

Ens agrada la declaració d'intencions amb la que presenten la secció: "Els zoos, els espectacles amb animals, la ramaderia intensiva, la caça esportiva, la compravenda d'animals, són activitats que hem d'anar eradicant de la nostra societat".

Pel que fa a la tauromàquia, es comprometen a bloquejar qualsevol intent de retorn de les curses de braus a Catalunya, i "continuar treballant per suprimir els correbous de les festes populars, sempre de forma dialogada amb el territori", matisen. De manera urgent, proposen suprimir les modalitats de bou lligat, bou embolat i toros al mar, en un termini màxim de dos anys. No podem negar que ens enamora que en aquest punt reconeguin la feina que estem realitzant des de la plataforma Prou ​​Correbous, així com a cadascuna de les organitzacions que formem part. Gràcies!

Quant als animals de companyia, destaquem que, entre d'altres, volen posar fi a el greu problema d'abandonament, prohibint, limitant o desincentivant mitjançant impostos la venda d'animals en botigues per evitar les compres compulsives, també obligant a la seva esterilització, així com incrementar els recursos públics per a la gestió dels animals sense llar i l'educació per una tinença responsable.

Al programa també posen sobre la taula un dels problemes que més ens preocupen: avançar cap a una regulació més restrictiva de la caça, el control ètic de les espècies cinegètiques i acabar amb la xifra escandalosa que ens diu que el 70% dels gossos abandonats a Catalunya provenen del sector de la caça. A més, proposen prohibir les granges d'animals destinats a la cinegètica.

Al programa també fan molt èmfasi en avançar cap a un model de ramaderia extensiva amb un pla de reconversió per al sector, destacant la preocupació per millorar el benestar animal a les granges, incloent-hi la no concessió de cap nova llicència per a instal·lacions de ramaderia industrial. A més, relacionen de forma molt directa l'impacte de la producció càrnia industrial amb el canvi climàtic.


Esquerra Republicana de CatalunyaERC - Esquerra Republicana de Catalunya

Va ser la tercera força més votada a les anteriors eleccions i actualment presideix el Parlament i la Generalitat (en funcions). Es presenta a les eleccions per ser "una guia de reconstrucció" per a aquest moment i, alhora, caminar cap a la independència.

Dediquen un apartat especial titulat "una república que protegeixi els drets dels animals", i en el seu programa electoral la paraula "animals" és la segona que més es repeteix de tots els programes que hem analitzat, amb 49 mencions. A més, dediquen un espai per recordar els avenços en matèria de protecció animal dels que van formar part, com la prohibició de les curses de braus a 2010. Ens agrada la menció al moviment animalista, que l'equipara positivament a altres causes i moviments socials com el feminisme o l'ecologisme.

Com a proposta destacada en el programa està l'aprovació d'una nova Llei de protecció animal. A més, proposen assegurar el benestar dels animals i la seva protecció, prevenint i perseguint el maltractament animal, la crueltat i la violència, així com fomentar l'esterilització dels animals de companyia, o promoure espais públics i equipaments que permetin el seu accés.

Un altre punt fort d'ERC en el seu programa és el relacionat amb els animals de granja. Es comprometen a establir i desenvolupar un model d'explotacions ramaderes sostenibles ambientalment i amb respecte cap als animals. Volen potenciar la ramaderia extensiva i reforçar aspectes de benestar dels animals a la normativa existent respecte a la cria, reproducció i la producció en les explotacions ramaderes, el transport d'animals, el seu sacrifici i la presència d'animals vius en certàmens oberts al públic.


CUPCUP - Candidatura d'Unitat Popular

El partit anticapitalista es presenta a les eleccions amb l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater com a candidata, i van al 14-F amb un programa que té quatre eixos: antiracisme, drets laborals, ecologisme i feminisme, a més de la seva proclamada lluita per la independència de Catalunya.

El programa esmenta als animals 45 vegades, compta amb una secció titulada «Drets dels animals" i una de les propostes que perseguiran serà la de reconèixer oficialment que els animals tenen sentiments, tal com s'ha fet a Nova Zelanda.

Destaquem la rotunditat amb la qual expressen que "No permetran espectacles i festivitats que impliquin sofriment físic o mental dels animals", així com el que entenem per un tancament gradual dels –obsolets- zoològics, al·ludint que volen convertir-los en "centres de recuperació de fauna, santuaris, centres d'acollida i adopció dels animals".

També volen prohibir la compravenda i tràfic d'animals de companyia, especialment en botigues, així com limitar la cria.

Pel que fa a la ramaderia, també fan una aposta valenta i proposen reduir les explotacions d'intensiu i apostar pel model extensiu, ecològic i que prevalgui el benestar animal.

És l'únic partit que demana restringir l'experimentació animal, i un dels pocs que proposa eliminar la caça com a forma d'oci, amb matisos: "excepte en casos de sobrepoblació d'espècies degudament acreditada pels organismes corresponents i sense cap mena d'alternativa per al seu control".
Altres propostes valentes i compromeses amb els animals de granja, com és la imposició de la videovigilància en els escorxadors, i prohibir matar animals sense atordiment previ, com passa en els escorxadors kosher i halal, molt implantats a Catalunya. Segons distribuïdors d'alimentació com Mercabarna, el 2018 el 63% de la vedella i el 64% de l'anyell es va sacrificar seguint el mètode halal.


CiudatansCiutadans

Va ser la formació guanyadora de les eleccions del 21-D de 2017 i es presenta a aquests comicis amb totes les enquestes pronosticant una forta baixada respecte a fa tres anys.

Dediquen un apartat especial per explicar propostes que afecten animals de companyia, als que esmenten 26 vegades, del qual destaquem la voluntat d'aprovar una nova Llei de protecció i benestar animal i la seva proposta de prohibir l'exposició d'animals en aparadors.

Dediquen un capítol en el qual concreten que pretenen elevar les sancions per abandó i violència cap als animals de companyia, fixant multes de fins a 100.000 euros per abandonament o agressió i fins a 300.000 per matar deliberadament o per negligència greu cap a un animal de companyia. Proposen acompanyar aquestes multes amb la inhabilitació per a la tinença d'animals per fins a vint-i-cinc anys. A més, proposen incrementar recursos per a la gestió dels animals sense llar.
Ens ha cridat especialment l'atenció una proposta en la qual asseguren que estudiaran fórmules per a la incorporació dels serveis veterinaris al Sistema Integrat de Salut de Catalunya, una idea molt innovadora a Espanya, però que ja s'aplica a països com Colòmbia.

També ens ha agradat que projectin facilitar que els animals de companyia puguin estar amb nosaltres en tots els àmbits: transport públic, hotels i establiments comercials i d'hostaleria.

Finalment, destaquem que es comprometen a posar fi a la cria en captivitat i els espectacles recreatius de dofins i altres cetacis en parcs aquàtics a Catalunya.


Partido Socialista de CataluñaPSC - Partido de los Socialistas de Cataluña

Es presenten a les eleccions amb l'objectiu de superar el procés independentista i obrir una etapa de col·laboració entre la Generalitat i el govern espanyol. El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) pronostica que el PSC podria ser la força més votada.

No tenen secció específica de protecció animal, però gairebé: els inclouen dins d'una secció titulada "Biodiversitat, espais i recursos naturals i drets dels animals", i esmenten als animals 15 vegades.
El que més ens ha agradat del seu programa és que plantegen crear una Direcció General de Protecció i Benestar animal de Catalunya. Aquesta seria una molt bona notícia.

El PSC també considera que cal actualitzar la llei de protecció animal de Catalunya, i també ens ha agradat la proposta de crear una base de dades de persones condemnades per maltractament als animals, com a protocol previ per prohibir-los la compra o adopció d'un animal.

A més, valorem molt positivament la seva intenció de crear protocols que permetin l'accés dels animals a albergs i menjadors socials.

Tot i que dediquen un apartat especial per parlar sobre la transició ecològica que el planeta necessita per lluitar contra el canvi climàtic, no esmenten canvis en la ramaderia, la qual cosa ens sembla poc valent. Només es comprometen a fomentar accions que garanteixin la supervivència de la ramaderia extensiva de muntanya.

D'altra banda, esmenten que volen establir un Pla de gestió i control ètic de les espècies exòtiques invasores. Ens reconforta una mica que hagin inclòs la paraula "ètic".

També plantegen en el seu programa aprovar una llei de caça de Catalunya, així com incloure els animals en els Plans d'Emergència, elaborant un protocol de protecció animal en situacions de catàstrofes naturals.


Junts per CatalunyaJuntsxCat - Junts per Catalunya

Amb Carles Puigdemont com a número ui Laura Borràs com a candidata a presidir la Generalitat, JuntsxCat reclama culminar el procés d'independència.

Tenen un apartat específic sobre protecció dels animals, als que esmenten 15 vegades.

Pel que fa a la llei de protecció animal a Catalunya, proposen actualitzar-la i aprovar un reglament que la reforci. Fan molt èmfasi, en general, a la protecció dels animals de companyia, tant en la lluita contra l'abandonament i la violència cap a ells, com en l'educació en la tinença responsable.

Parlen sobre els espectacles amb animals, així en general, però sens dubte es refereixen als correbous. Ens alegra, encara que ho facin tàcitament:

"Es revisarà el quadre normatiu sobre les activitats públiques i espectacles amb animals, perquè la celebració d'aquests esdeveniments no suposin patiment o maltractament animal"- Una mica ambigu, però agraïm la disponibilitat a revisar l'actual llei que regula les festes amb bous, que clarament és laxa i un vestit que va ser fet a mida per al col·lectiu taurí. No són molt clars, però de moment ens serveix.

Pel que fa a la caça, és un dels pocs partits que anuncia que buscaran altres mecanismes alternatius de control de fauna que busquin respectar els animals i al medi ambient. No obstant això, en el mateix programa també trobem un estrany compromís amb el col·lectiu dels caçadors, assegurant que difondran "la importància de la caça com a actiu necessari en equilibri de les poblacions de fauna cinegètica". Dit amb altres paraules, volen blanquejar una pràctica cruel, estigmatitzada per una societat cada vegada més empàtica amb els animals. Ens volen convèncer que és necessària.

En l'apartat sobre emergència climàtica, es comprometen a desenvolupar plans d'adaptació per a tots els sectors crítics, entre ells, el de l'alimentació. Tot i que no hauria de ser innovador ni atrevit reconèixer que l'alimentació s'ha d'adaptar per lluitar contra el canvi climàtic perquè la comunitat científica així ho afirma, valorem positivament la menció, que, encara que no ho diguin explícitament, és obvi que afectaria el consum de productes d'origen animal, especialment la carn vermella.


Partit Nacionalista de CatalunyaPNC - Partido Nacionalista de Catalunya

És un partit de recent constitució (2020) i la primera vegada que es presenten a unes eleccions. En el seu manifest polític assenyalen l'aposta per un referèndum pactat com a solució per a Catalunya.

Només esmenten als animals en un punt del programa, dins de l'apartat Medi Ambient i Sostenibilitat, anunciant que volen enfortir les mesures de protecció dels animals i d'incrementar els estàndards de benestar per als animals de granja.

Farem com que no els hi ha donat temps a estudiar millor la societat i la seva creixent preocupació pels animals.


Partido PopularPP - Partido Popular

Van obtenir només quatre escons en les eleccions a Parlament de 2017, i les enquestes els tornen a col·locar en la cua.

Només hem trobat una única menció als animals a tot el programa, en forma de compromís per millorar el suport a les entitats protectores d'animals, renovar els centres d'acollida existents ampliant les seves instal·lacions i garantint el seu finançament, i una cosa nova: demanaran la rebaixa de l'IVA als tractaments veterinaris (encara que això no és competència autonòmica). Menys és res...


PDeCATPdCat - Partit Demòcrata Europeu Català

El Partit Demòcrata es presenta a les eleccions amb la bandera de fer compatible "el projecte independentista amb el bon govern".

En el seu programa electoral no s’esmenta als animals més que una sola vegada - en un programa de 140 pàgines - per aclarir que volen potenciar el sector ramader sota criteris de benestar animal.

Ens sembla adequat comentar que aquest partit no és conscient del que està passant al món.


Primaries CatalunyaPrimàries de Catalunya

És un partit polític que va sorgir d'un moviment català per proclamar la seva fidelitat al referèndum de l'1-O i unir les bases independentistes.

No fan cap esmena relacionada amb polítiques que afecten els animals, ni per bé ni per mal.


VOXVOX

És la primera vegada que es presenta a unes eleccions catalanes, i ho fa amb un programa electoral de tan sols deu punts, que es llegeix en 5 minuts.

No fan cap esmena relacionada amb polítiques que afecten els animals, ni per bé ni per mal.


Som Terres de l’EbreSom Terres de l’Ebre

Partit de recent constitució i que només es podrà votar a la província de Tarragona. Es defineixen com un partit transversal i format per partits independents de poblacions de les comarques de l'Ebre. S'autoproclamen com a partit que "no té ideologia".

No han publicat el seu programa electoral, però sí algunes proclames al seu Facebook, en què asseguren, mitjançant un vídeo, que defensaran els correbous i que els que més defensen als animals són ells. No sabem si riure o plorar.

Necesitamos tu apoyo

AnimaNaturalis existe porque miles de millones de animales sufren en manos humanas. Porque esos animales necesitan soluciones. Porque merecen que alguien alce la voz por ellos. Porque los animales necesitan cambios. Porque en AnimaNaturalis queremos construir un mundo más justo para todos.

Las donaciones puntuales y periódicas de nuestros socios y socias son la principal fuente de nuestros fondos.